top of page
BUCKSTUDIO_opasly tom_16-min.JPG

Opasły Tom – nasza nazwa nawiązuje do dawnej księgarni, w której zaczynaliśmy działalność. Dziś, w lokalizacji przy Wierzbowej 9, zapraszamy do czytelni obok baru, na drinka i książki.

Oferujemy kuchnię polską w autorskiej interpretacji. Menu bazuje na lokalnych, sezonowych produktach, które pochodzą z prowadzonego przez nas Rolniczego Targu w Fortecy.

W sprawie rezerwacji powyżej 6 osób prosimy o kontakt telefoniczny.

  • Facebook - Biały Krąg
  • Instagram - Biały Krąg

Pobierz ofertę eventową
lub napisz do nas.

Wierzbowa 9, historyczna lokalizacja w pobliżu Opery Teatru Wielkiego, w kamienicy która, przed II Wojną Światową, przez wiele lat gościła kombinat kulinarny „Oaza”, łączący kabaret, dansing, kawiarnię, cukiernię i wykwintną restaurację.

W 2020 roku, Opasły Tom został wybrany przez Wallpaper* Magazine, jedną z pięciu najpiękniejszych restauracji świata. W 2022 roku Opasły Tom znalazł się na światowej liście 50 Best Discovery.

Capture d’écran 2023-07-28 à 15.32 1.png
GODZINY OTWARCIA

Poniedziałek - Piątek
17:00 - 23:00

Sobota - Niedziela
13:00 - 23:00
KONTAKT

 
ul. Wierzbowa 9
00-094 Warszawa

691 990 061
opasly@kregliccy.pl
opasly_ 6-min.jpg

Sebastian Maliszewski

Chef kuchni Opasłego Tomu
Wymiana wrażeń, wsłuchiwanie się w potrzeby, ciekawość innych, inspirują go równie mocno, jak produkt, sezon i tutejszość. Z targów Borrough Market w Londynie, czy Boqueria w Barcelonie z ekscytacją przeniósł się na Rolniczy Targ w Fortecy i do Hali Mirowskiej. Wyszukiwanie najlepszych składników, opiera na bliskości z producentami.
 
Doświadczenie zdobywał gotując w prestiżowych restauracjach na świecie, a także kierując kuchnią na National Geographic Cruise, pływającym po morzach północnych. Tęskniąc za domem, wspominał dania dziadka kucharza, który rozpalił w nim zapał do kulinariów. W tych daniach, prócz przywiązania do terroir, było czuć miłość i pasję. Sebastian Maliszewski nostalgię i sentyment serwuje na talerzu. Czerpie z tradycji, interpretuje ją po swojemu, i zaprasza do rozmowy o istocie polskiej kuchni.
bottom of page